Wat is de beste manier om edelstenen te reinigen?

Wie graag een edelsteen bij zich draagt of in een ruimte heeft liggen vanwege een helende werking, die doet er goed aan om de steen regelmatig te reinigen. 

Dit begint al wanneer je een edelsteen hebt gekocht of gekregen. Het is mijn ervaring dat het sterk afhangt waar de edelsteen precies vandaan komt hoe grondig de steen gereinigd moet worden. Het klinkt misschien gek, maar soms hebben stenen echt een paar dagen nodig om te acclimatiseren. 

 

Er zijn tal van manieren om edelstenen te reinigen. Daarin geldt niet echt een goed of fout. Het gaat er vooral om wat voor jou goed voelt. Eén belangrijk punt om wel echt bij stil te staan, is de hardheid van de steen. Daarover verderop meer. 

Hematiet en bergkristal

Nieuw gekochte edelstenen, en stenen die intensief voor me hebben gewerkt, leg ik eigenlijk altijd eerst 24 uur op een bedje van kleinere stukjes hematiet. Hematiet staat erom bekend dat het erg goed ontlaadt. Bijna alle edelsteensoorten zijn wel blij te krijgen met deze reinigingsbehandeling. Zorg ervoor dat je het houdt bij één edelsteen per bedje. Wil je er meerdere tegelijk ontladen, dan heb je ook meerdere hematieten nodig die je het liefst bij elkaar vandaan houdt. 

 

Na het ontladen brengt een edelsteen bij mij standaard ook weer 24 uur door op een bedje van bergkristal, dat juist een ster is in het versterken van de eigen energie van de steen. Daarna is deze er helemaal klaar voor om jou van dienst te zijn. Hematiet en bergkristal zijn overigens beide zelfreinigend. Je hoeft ze na gebruik alleen maar even een dagje met rust te laten. 

Water

Reinigen van edelstenen kan ook op een andere manier, zoals via water. Daarbij is er keuze uit de steen onder stromend water houden of 'm 24 uur in een bakje water te leggen. 

Het is mijn eigen ervaring dat een steen al gauw veel lichter aanvoelt als je deze onder een zachte stroom lauwwarm water houdt. Dat hoeft maar hooguit een paar minuten, afhankelijk van hoe intensief de steen is gebruikt. 

 

Let trouwens altijd goed op de hardheid van de steen. De zachte seleniet bijvoorbeeld maak je niet bij met een reiniging onder de kraan. Daar blijft dan namelijk weinig van over. Gelukkig is seleniet zelfreinigend, en daarmee ook perfect geschikt om juist andere edelstenen op te laden, zoals de labradoriet. 

Zon- en maanlicht

Ik maak graag dankbaar gebruik van maan- en zonlicht. Voor mij is het maanlicht favoriet van alle mogelijke methodes, omdat ik merk dat lichtelijk uitgeputte edelstenen na een nachtje plots weer volledig in hun kracht staan. Ik leg de stenen voor het raam in het maanlicht of leg ze buiten neer. Hangt er veel vocht in de lucht, dan krijgen ze een doekje over zich heen ter bescherming. Ook met regen kun je ze gerust buiten leggen, maar dan wel goed afgesloten in bijvoorbeeld een boterhamzakje. De kracht van de maan gaat overal doorheen. 

 

Reinigen in zonlicht kan ook, maar dat is wat meer opletten geblazen. Stenen houden er niet zo van om langere tijd in de volle zon te liggen. Ze raken dan al gauw oververhit, zeker in de zomer. In de herfst en winter is de zon juist wat aan de zwakke kant om edelstenen mee op te kunnen laden. 

Soort bij soort

Ik had het er laatst over met een mede-edelsteenliefhebber: het was haar ervaring dat edelstenen zich ook goed aan hun soortgenoten kunnen opladen. Leg je bijvoorbeeld een wat leeggelopen labradoriet naast een labradoriet die nog vol in haar kracht staat, dan wordt de leeggelopen labradoriet gevoed door haar buurvrouw. Ik vond het direct erg logisch klinken, omdat bomen onderling ook zo werken. Bomen voelen het goed aan wie er binnen hun groep wat meer energie nodig heeft. Een zieke boom krijgt tijdelijk meer voeding om de omringende bomen, zodat die weer op krachten kan komen. Mooi hoe de natuur werkt!

Heilig hout (Palo Santo)

Palo Santo is op zichzelf ook een fijne reiniger. Het is de bedoeling dat je eerst dit stokje aansteekt en vrijwel direct weer uitblaast. Het gaat namelijk om de rook die er vervolgens van afkomt, die tevens bekendstaat om zijn reinigende werking. Palo Santo wordt vooral veel gebruikt om hele ruimtes te ontdoen van negatieve energieën.

Zelf gebruik ik Palo Santo regelmatig in huis, vooral omdat er best veel elektrische apparaten staan die schadelijke positieve ionen uitstralen. Nadat ik de ruimte heb schoongemaakt met Palo Santo richt ik me met dit heilige hout nog even op een selectie stenen die wat aandacht kunnen gebruiken. 

 

Eerlijk, ik geef persoonlijk niet echt de voorkeur aan Palo Santo voor edelsteenreiniging. Mijn ervaring (en gevoel daarbij) is dat de bovenstaande manieren een beter effect hebben. Maar het is goed mogelijk dat jij juist een heel andere ervaring hebt. 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.