Is edelsteentherapie wetenschappelijk bewezen?

Edelsteentherapie lijkt een hip verschijnsel die helemaal past bij de tijd waarin we nu leven, maar wist je dat de helende kracht van edelstenen al vele eeuwen bekend is? Hoe oud edelsteentherapie precies is, weten we niet. Wél is duidelijk dat er al vóór 1600 voor Christus gebruik werd gemaakt van deze stenen als geneesmiddel, zoals in het oude Egypte. Wie ziek was kreeg een specifiek type steen om bij zich te dragen. Daarmee zou de negatieve energie het lichaam verlaten.

Je zou denken dat edelsteentherapie inmiddels de gewoonste zaak van de wereld zou moeten zijn, maar het tegendeel is waar. Hoe kan dat eigenlijk?

Het was rond 1.500 na Christus (meer dan 3.000 jaar later dus) dat steeds meer mensen begonnen te twijfelen aan de geneeskracht van edelstenen. Dit had vooral te maken met de opkomst van de wetenschap, waardoor veel van de oude kennis over natuurgeneeskunde verloren is gegaan. Genezing met edelstenen kon namelijk niet wetenschappelijk verklaard worden en steeds meer wetenschappers spraken zich dan ook negatief uit tegenover alternatieve behandelingen. 

 

Nog altijd is de geneeskrachtige werking van edelstenen niet wetenschappelijk vastgesteld. Maar er is dan ook nog nooit een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Dit geldt trouwens voor verreweg de meeste alternatieve therapieën. 

edelsteenexpert Michael gienger

Opvallend is wel dat vooral de laatste decennia de interesse in de kracht van edelstenen opnieuw flink is aangewakkerd, Wie hier een grote rol in heeft gespeeld is de Duitser Michael Gienger, die in Europa van 1988 - 2014 bekendstond als één van de meest vooraanstaande experts en auteurs op het gebied van edelstenen en hun heilzame werking.

 

Gienger, die beschikte over een wetenschappelijke achtergrond, begon op 8-jarige leeftijd met het verzamelen van edelstenen. Toen hij 21 jaar was ervoer hij zelf ook de geneeskrachtige werking van edelstenen. Gienger kampte al enige tijd met een vervelende bronchitis en een voorhoofdsholteontsteking. Toen het hem lukte om met een smaragd deze klachten te doen verdwijnen, raakte hij dusdanig enthousiast dat hij besloot zich te specialiseren als edelsteentherapeut.

Hij heeft in zijn werkzame leven 20 boeken gepubliceerd over dit onderwerp, die in 12 verschillende talen zijn verspreid.

Edelsteentherapie empirisch bewezen

Hoewel Gienger edelsteentherapie zelf ook niet wetenschappelijk heeft kunnen verklaren, heeft Michael Gienger wel mooie empirische resultaten behaald. Dat wil zeggen dat hij onderzoeken heeft uitgevoerd waarbij een bepaalde onderzoeksvraag in de praktijk wordt getest. Hij liet bijvoorbeeld een groep mensen een bepaalde steen dragen voor een langere aaneengesloten periode en observeren, zonder dat die groep wist van de door Gienger gestelde werking van de steen. Vervolgens liet hij ze weer bij elkaar komen om de resultaten te bespreken. Wat bleek: telkens weer waren de ervaringen van het overgrote deel van de geteste personen identiek aan elkaar.

 

Inmiddels is Gienger overleden, maar zijn werk leeft voort. Wist je dat in Duitsland edelsteentherapie als alternatieve therapie al jarenlang de normaalste zaak van de wereld is? Daar heeft Gienger een belangrijk aandeel in gehad. In Nederland hebben we nog een weggetje af te leggen, maar ook hier zie ik een immens verschil vergeleken met pakweg 5 jaar terug. Het zal een kwestie van tijd zijn voordat edelsteentherapie zal ook hier net zo gewoon zijn als acupunctuur. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.